Liedsuggesties

Ben je op zoek naar liederen voor een bepaalde leeftijdsgroep en wil je op ideeën gebracht worden en geïnspireerd raken? Deze liedsuggesties bieden een groeiende verzameling aan lesideeën, achtergrondinformatie en aandachtspunten rond liederen die nog niet algemeen bekend zijn, maar nodig ontdekt moeten worden!

Rond de 15e van iedere maand verschijnt steeds een nieuwe aflevering van tien liederen, verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen. Ook een keer je favorieten onder de aandacht van collega's brengen? Meld je dan via het contactformulier.

november 2013

4-6 jaar

Op ’t toppeltje van ’t huis

Dit liedje heb ik ooit tijdens een stage geleerd, en het is naar mijn weten een vrij onbekend liedje. Ik zing het bij de verjaardagen van de kleuters. Zie voor de gebaren bij het liedje de bladmuziek. Na het liedje zeg ik nog een rijmpje in dezelfde stijl: ‘Toen het kindje op de wereld kwam, al uit zijn/haar donker hoekje, toen dronken de vrienden wijnkandeel, en wikkelden het in een doekje. Al wie het kindje zijn luiertjes vouwt, leve hij lang, dan worde hij oud, en zal ter bruiloft komen, als ons klein kindje trouwt.’ 

Zwarte Piet loopt op het dak (1) - 1-stemmig

Dit lied hebben we in een ochtendspel verwerkt. We zetten de stoeltjes in de kring, met in het midden een kist. Dat is de ‘schoorsteen’. De kinderen krijgen allemaal een zandzakje in hun hand en lopen met een denkbeeldige zak over hun schouder over de ‘daken’ (de stoeltjes), en gooien één voor één een zandzakje in de ‘schoorsteen’.

Zwarte Piet is uitgegleden

Een nieuw Sinterklaasliedje dat je ook goed in een Sinterklaasspel kunt verwerken. De gebaren die kunnen worden gemaakt: Zwarte Piet is uitgegleden:‘uitglijden’, boven op zijn rechterbil: met je vlakke hand op je rechterbil slaan, kriskras overal op de grond: met gespreide vingers met beide handen een halve draai maken, ‘Dankjewel’ zegt Does, de hond: ‘eten’ als een hondje, zonder handen, en natuurlijk op het eind blaffen! De kinderen beleven er erg veel plezier aan.

Lisenka Poolman, kleuterleidster Zeister Vrije School


7-8 jaar

Deze keer niet twee uitgelichte liedjes maar een lijstje verrassende, nieuwe en uitdagende sinterklaasliedjes. De verzameling sinterklaasliederen op de website is de afgelopen weken gegroeid naar 104 liederen, dus er is veel keus. De onderstaande liedjes bieden veel spelmogelijkheden en veel plezier.

Matthijs Overmars, vakleerkracht muziek, Zeister Vrije School


9-10 jaar

Susa Nina + begeleiding

Dit wonderschone lied van Armand Preud’homme (ik ontving het van een Belgische moeder) leent zich goed om met de hele school te zingen. De lagere klassen (klas 1, 2 en 3) kunnen het Susa Nina zingen. Ik zelf vind het mooi om het heel kwetsbaar te zingen. Prachtig hoe het couplet vervolgens oplost in de majeurstemming, waarna het refrein inzet. De hogere klassen kunnen het tweestemmig Stille Nacht, dat in de tegenstem vervlochten is, neuriënd oefenen. Let op dat dit heel zachtjes tegen het Susa Nina wordt aangezet, dan wordt het betoverend mooi. Het lied moet echt in een laag tempo gezongen worden, anders wordt het Stille Nacht gehaast.

De schimmel is verkouden

Dit heerlijke Oer-Hollandse, moderne Sinterklaaslied is voor de kinderen in de derde klas een genot om te zingen. Sint in de sneeuw of op de fiets, stel je eens voor! Het uithouden van de fermate in de een na laatste maat na ‘Hij snottert’ geeft spanning bij het zingen.  Het met elkaar zoeken naar wanneer je verder zingt met ‘Hij snottert’, om vervolgens na proestmet een lange haal allemaal uit te halen ‘Haaa—-‘, glissando naar boven en allemaal tegelijk ‘TSJOE’ zorgt voor veel plezier. Natuurlijk zijn er kinderen die bij het glissando gek gaan doen, maar daar valt dan lekker aan te werken. Ik zelf bespreek dat soort muziektermen ook altijd met mijn klas, dat geeft ze het gevoel dat ze dingen van de muziek weten.

Frans Joling, klassenleerkracht Vrije School Michaël, Bussum


11-12 jaar

Kom, buurman, ga eens kijken! – 2-stemmig + piano

De titel van dit lied doet niet vermoeden wat een prachtig lied erachter schuil gaat. De van oorsprong Franse Noël is vrij vertaald door Piet de Kleijn en bewerkt door Jaap Hillen. De pianopartij kan rustig weggelaten worden, maar geeft wel een heel fraaie extra dimensie. Het lied laat zich als een canon zingen, 1e en 2e stem zijn identiek en na elkaar inzettend, tot in maat 11, waar de 2e stem een inhaalmanoeuvre moet maken om gelijktijdig met de 1e stem af te sluiten. Dat vraagt oplettendheid. De stijgende melodieën in het eerste gedeelte hebben een opwekkend dorisch karakter, de daaropvolgende dalende sequensen zijn mineur. Door die afwisseling ontstaat een soort tedere en hoopvolle stemming die zo mooi bij de thematiek past. Voor klassen die Frans als vreemde taal hebben is de oorspronkelijke Franse versie een uitdaging die veel voldoening geeft.

Jerusalem – canon

Deze canon lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar vraagt van de leerlingen echt gevoel voor onafhankelijke meerstemmigheid. Het is een polyfone canon, met drie ritmisch verschillende stemmen, die elkaar in hun meerstemmigheid zeer mooi aanvullen, complementair zijn. Het is oppassen dat de 3e regel niet te onrustig van ritme wordt, versnelt en uit de pas met de andere stemmen gaat lopen. De tempokeuze is dan ook erg belangrijk, en moet worden geënt op deze laatste regel, ook al lijkt de eerste regel dan erg langzaam te worden. De melodie van deze eerste regel kan als ostinaat instrumentaal worden herhaald, bijvoorbeeld gestreken op een cello of getokkeld op een gitaar. Dit helpt bij het in tempo houden van het geheel. De canon eindigt prachtig met alleen het woord peace, stem 1 en 3 zijn dan inmiddels uitgezongen.

Matthijs Overmars


13+ jaar

Malaika (2) – 4-stemmig

Malaika is een beroemde Swahili-song, het woord betekent, ‘engel’ of ‘liefje’. Het lied is door vele Afrikaanse en Westerse artiesten vertolkt en opgenomen en is het meest gezongen Swahililied. Daarbij is de tekst steeds weer anders gezongen, waardoor de oorspronkelijk versie niet meer te achterhalen is. Zie het artikel op http://en.wikipedia.org/wiki/Malaika, ook voor de betekenis van de tekst. Het is een heel fijn kamplied, muzikaal niet moeilijk en heel pakkend, waardoor je het kan blíjven zingen. Typisch een lied waarvan de melodie maar in je hoofd rond blijft zingen. Bijzonder is het akkoord waarmee het lied (in dit arrangement) eindigt, het blijft verwachtingsvol hangen, vragend om een oplossing….

Matthijs Overmars

Pr
i
kbord