8 - Klokkencanon

Zie de spreektekst op de website (Goedemorgen, dames en heren). Deze spreekcanon is behoorlijk lastig qua timing, bewaar de oefening voor de zesde klas. Zorg er eerst voor dat alle geluiden in de regels goed klinken. Een diepe resonansrijke Kong---, dan het hoge koekoek, het irritante en nog hogere pi-di-di-diep, en dan de ochtendgroet van de nieuwslezer op de wekkerradio.

Deze laatste tekst is niet ritmisch genoteerd, en moet dus precies getimed worden in de de twee maten die ervoor zijn. Het begint met een klik, alsof de radio aangezet wordt. De maat wordt dus even losgelaten, maar de tijd gaat door, en op tijd moet weer de Kong--- klinken. Je kunt de puls van de canon eventueel hoorbaar maken door een trommel of een stuiterende bal (veel leuker dan een trommel!) op de eerste tel van elke maat.

Begin niet te vroeg met de canon, of begin hem met slechts twee groepen. De leerlingen vinden het heerlijk om de laatste regel te doen, even uit de maat te stappen en helemaal vrij de tekst in de tijd te zeggen.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.