Fluitoefeningen - gehoor (2)

13 - Zingen door de fluit

Dit is een hele aparte oefening, eigenlijk meer een grapje, maar wel één waar een boel van te leren valt. En echt fraai van klank is het ook niet..... Zing op duu een toon, en blaas daarbij ook wat lucht uit. Met die uitgeblazen lucht kan gefloten worden! Je kunt dus zingen en fluiten tegelijk. Dat is aanvankelijk onwennig, maar de leerlingen leren al snel hoe hard ze moeten blazen om het acceptabel te krijgen. Nu kan er naar twee dingen tegelijk geluisterd worden, de fluittoon en de zangtoon. Deze twee tonen moeten in het begin dezelfde zijn. Zo wordt er een eenvoudige melodie gefloten en op dezelfde tonen gezongen.

Lees verder

14 - Toon vooraf zingen

Voordat je een toonladder of een bekend lied gaat fluiten, zingen de leerlingen kort klassikaal de begintoon. Daarna wordt die begintoon gefloten. Zo wordt het innerlijk meezingen bij het fluiten als het ware geactiveerd. Wanneer daarna de toonladder of het lied gefloten wordt, klinken de tonen ook in de leerlingen mee. Aan het einde van de toonladder of een lied wordt de eindtoon ook nog even nagezongen.

Lees verder

15 - Welke toon klopt niet?

Schrijf op het bord de notennamen van een toonladder, bijvoorbeeld D-E-Fis-G-A-B-Cis-D. Speel met de klas een eenvoudig bekend fluitlied, tegelijk wijst de leerkracht de juiste notennamen op het bord aan. De leerlingen kijken naar het aanwijzen, en zien en ervaren de toonsafstanden. Dan wordt er op een andere grondtoon (bijvoorbeeld op de Fis) begonnen, hetzelfde lied wordt gespeeld, maar alles is een stukje opgeschoven. Het fluitlied klinkt nu wat vreemd, omdat sommige tonen anders zijn dan in de originele ligging: er ontbreken kruizen of mollen. 

Lees verder

16 - Van achter uit de klas

Door als leerkracht achter in de klas op de fluit voor te spelen, terwijl de leerlingen naar voren kijken, zijn zij minder gefocust op de grepen en meer op de klank. Ze luisteren daardoor intensiever, omdat er niets te zien valt. Wanneer je dit regelmatig doet, kan je bereiken dat de leerlingen automatisch naar de voorgespeelde muziek gaan luisteren, en wat minder technisch (gericht op de grepen) blijven kijken naar de leerkracht.

Lees verder
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.