4 - Omspeelde toonladder

Zie het notenvoorbeeld bij Lees verder. De melodie gaat steeds twee tonen vooruit en dan eentje terug. Bovenin de toonladder wordt dat een probleem, omdat er niet boven het octaaf gespeeld wordt. Daarom is er een kleine aanpassing aan de melodie. Ook bij de terugweg is er aan het eind een aanpassing nodig. Het metrum lang-kort-kort geeft een duidelijke structuur aan de lange reeks noten. Bovenin de toonladder is er frasering (ademmoment).

Fluit-toonladder 4

Variatie 1: ook de omspeelde toonladder kan in canon, als de eerste groep boven is, wacht die tot ook de tweede groep boven is, daarna start de terugweg van de canon, laatste tonen aanhouden en gezamenlijk afsluiten.

Variatie 2: misschien is de toon boven het octaaf tóch te spelen voor de leerlingen, de eerste overblaastoon. In dat geval kan het regelmatige twee-vooruit-één terug blijven doorgaan tot het octaaf is bereikt. En ook dalend is er een mogelijkheid: wanneer alle gaten dicht gehouden worden, en de onderkant van de fluit half op het been gezet wordt, dan is er een halve toon onder de grondtoon te spelen! Vooraf oefenen: hoe moet de fluit precies op het been gehouden worden om de juiste toon te krijgen? Op de C-fluit is dat de toon B, op de D-fluit is het de Cis.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.