12 - Stokjes doorgeven (2)

De leerlingen zitten in een kring op de grond, en hebben één stokje voor zich liggen. Een bekend lied wordt gezongen en op de maat van de muziek wordt met de rechterhand het stokje opgepakt en voor de rechterbuur neergelegd. Wissel per regel van doorgeefrichting. Kom gezamenlijk in een cadans, waarbij het neerleggen van de stokjes gelijktijdig en op de tel gebeurt. Door het regelmatig wisselen van doorgeefrichting wordt de periodiciteit, de symmetrie van de muziek ervaren.

Variatie 1: je kunt dit combineren met het spelen op de stokjes. Hiertoe hebben de leerlingen beide stokjes in handen, ze tikken gedeelten, én geven op bepaalde momenten de stokjes door. Neem bijvoorbeeld het lied Hill and gully rider (1) en geef stokjes door, behalve bij de zinnetjes Hill and gully, deze worden met de stokjes getikt. Ook hier kan weer per muzikale zin van doorgeefrichting gewisseld worden.

Variatie 2: met een binnen- en een buitenkring kan er op deze manier ook in canon gezongen worden. De binnenkring start de canon met de afgesproken doorgeefbewegingen en ritmes op de stokjes. De buitenkring neemt de tweede canoninzet en doet hetzelfde. Als extra uitdaging kan het zingen in stilte gedaan worden, zodat alleen het tik- en doorgeefspel overblijft.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.