6 - Eén slagveld

Dit is voor de leerlingen een uitdagende (en gevaarlijke...) oefening. Ze staan in tweetallen tegenover elkaar, en tikken een ritme met iets gestrekte armen op borsthoogte. Leerling 1) bespeelt de stokjes horizontaal, leerling 2) verticaal, én ze spelen op precies dezelfde plek in de ruimte. Het ritme dat ze spelen moet dus complementair zijn, ze kunnen niet tegelijkertijd tikken, zie het notenvoorbeeld bij Lees verder. Het is dus tikken en wegwezen (de handen ver uit elkaar houden en ruimte geven), want de partner tikt op dezelfde plek, en daar moet je hand niet blijven hangen, want dan heb je een tik te pakken... 

Het moet een snel en regelmatig wisselspel worden, dat eerst langzaam is, maar geleidelijk aan mag versnellen. Kom tot een hoog tempo waarbij het ritme strak blijft, en de twee leerlingen als één organisme het ritme uitvoeren. Concentratie is vereist, motorische precisie en lef en samenwerking.

Variatie: kies een van de ritmecanons of ritme-van-blad-oefeningen, en voer die op bovenstaande manier uit, waarbij de twee leerlingen steeds één maat spelen, en daarna een maat rust hebben. Samen voeren ze dus het ritme complementair uit.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.