10 - Letters zingen

We kunnen de vorm van een letter met een vinger in de lucht tekenen, bijvoorbeeld de u, en daarbij op de klank uu het dalen en stijgen van de lettervorm in toonhoogte hoorbaar maken. De u begint met een dalend glissando, en daarna stijgt de toon weer. De i begint met een dalende lijn , en daarna met een hoge korte toon het puntje erop. De o is er één die een aantal keer als rondje na elkaar getekend wordt (als een soort spiraal) waarbij de o-klank afwisselend een dalend en stijgend glissando heeft. De leerlingen tekenen mee in de lucht, en moeten de gezongen klinkers en medeklinkers zo mooi mogelijk laten klinken.

Variatie: medeklinkers kunnen ook, wanneer ze tenminste niet kort zijn zoals de b en de d en de f. Maar de z, de s, de l, de j en nog meer medeklinkers zijn goed mogelijk. Vraag de leerlingen of ze ideeën hebben welke klinkers nog meer kunnen.

Variatie: en dan zijn natuurlijk woorden aan de beurt... miauw wordt een heel klankenspel met dalende en stijgende klinkers en medeklinkers. Nu ja is een uitdaging, en misschien zijn er wel namen van leerlingen die mogelijk zijn (Lea, Onno). Laat de leerlingen meedenken.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.