1 - Klapecho's

De meest voor de hand liggende ritme-oefening is de echo-oefening, waarbij de leerkracht een ritme voorklapt en de leerlingen het ritme herhalen. Deze oefening is als tussendoortje in de klas fijn, handig (want geen materialen nodig) en eenvoudig. Er zijn vele variaties mogelijk naast het simpelweg voor- en naklappen van een ritme. Je kunt spelen met verschillende volumes, dus variëren in zacht en hard klappen, en ook binnen één ritme sommige noten harder, andere zachter klappen of crescendo en decrescendo maken. 

Je kunt ook spelen met verschillende manieren van klappen: met vlakke handen (een heldere klank) of holle handen (een doffere klank). Of laat de leerlingen spiegelen: helder wordt dof, dof wordt helder. Er kan met twee vingers geklapt worden, of (zachtjes) met de handruggen.

Varieer met de plek waar geklapt wordt: boven het hoofd, achter de rug, tussen de benen, of klap soms in de handen en soms op een ander deel van het lichaam: de benen, de heupen, de billen, de schouders. Wanneer de leerlingen omgedraaid staan moeten ze het op gehoor nadoen: klinken bovenbenen anders dan schouders...?

Vraag aan de leerlingen wie er iets nieuws kan verzinnen en voordoen, wek hun creativiteit en daarmee het spelen met klanken en ritmes.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.