13 - Hiaat-oefeningen

In deze oefening worden de leerlingen uitgedaagd om stukjes ritme zelf te bedenken, te improviseren. In een vrij eenvoudige ritme-partituur zijn maten leeg gelaten, die naar eigen inzicht kunnen worden ingevuld. 
Ritme 13b
Het ritme wordt op het bord geschreven, de klas klapt het gezamenlijk, en een van de leerlingen heeft de beurt om de lege maten een eigen ritme te geven.

Dat kan geheel vrij, of met de suggestie om het zo mooi mogelijk te laten passen in het geheel. Óf, als experiment, om het juist helemaal niet te laten passen, maar juist te laten contrasteren. Het ritme kan een aantal keer na elkaar gedaan worden met steeds een andere solist.

Variatie: behalve klappen mag de solist ook andere klanken bedenken, er is op het gebied van body-percussion van alles mogelijk. Het blijft de kunst om de geïmproviseerde maten wel te laten passen in het geheel.

Hieronder vind je nog twee hiaatoefeningen, en misschien kunnen de leerlingen in de hogere klassen er ook eentje zelf maken en met de klas uitvoeren.

Ritme 13b

Ritme 13c

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.