8 - Ritme en tekst

Dit is een uitdagende variatie op de gewone ritme-echo oefening. De leerkracht klapt/stampt een eenvoudig ritme voor, de leerlingen herhalen het ritme. Vervolgens wordt hetzelfde ritme nog eens voorgedaan, maar wordt er gelijktijdig door de leerkracht een tekst doorheen gesproken, bijvoorbeeld: "Kunnen jullie dit ook, vijfde klas...?" De tekst wordt zonder ritme gesproken, en klinkt quasi onafhankelijk van het ritme. De leerlingen doen het ritme plus de gesproken tekst na. 

Het is de kunst voor de leerlingen om niet alleen het ritme maar ook de tekst gelijktijdig te zeggen. Het is daarom goed dezelfde oefening met dezelfde tekst enkele keren te herhalen. 

Variatie 1: ook voor de leerkracht is dit geen eenvoudige oefening, kies een eenvoudig ritme dat 'op de automaat' kan worden voorgedaan. Het is ook mogelijk om de tekst door een leerling te laten zeggen, terwijl de leerkracht alleen het ritme doet, maar dat is voor de leerlingen minder spannend: juf of meester moet ook aan de bak!

Variatie 2: je kunt in plaats van een neutrale tekst ook een vraag stellen, of een som geven tijdens het ritme. De leerlingen moeten dan het ritme nadoen en tegelijkertijd antwoord geven op de vraag, of de uitkomst van de som zeggen. Doe dat dan volgens een vaste zinsopbouw: "Het antwoord op de som is .....".

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.