Ritme - van blad en dictees

De oefeningen in deze categorie zijn voorbeelden van ritmes die onvoorbereid van blad getikt of geklapt kunnen worden. Als onderdeel van de solfège is het van blad zingen en tikken een goede training voor het muzikaal gehoor. De oefeningen kunnen ook andersom gebruikt worden, namelijk als ritme-dictee: ze worden (geheel of gedeeltelijk) voorgetikt, de leerlingen mogen noteren wat ze horen. Als vooroefening voor het van blad lezen van ritmes is de oefening Ritme-bouwstenen heel geschikt. Hierin worden de afzonderlijke ritmische notengroepen binnen een maatsoort verkend en geleerd.

1 - Ritmebouwstenen

De ritmebouwstenen zijn een fijn hulpmiddel voor het oefenen van het ritmisch gehoor en de notatie van ritmes. Elke bouwsteen is als het ware een losse maat in een ritme in 4/4-maat. Deze bouwstenen kunnen in een volgorde 'gelegd' worden, en zo kunnen er allerlei verschillende ritmes ontstaan. Zie het notenvoorbeeld bij Lees verder.

Lees verder

2 - Ritme van blad 2/4

Het onvoorbereid van blad klappen van ritme-oefeningen traint het innerlijk voorstellingsvermogen van ritmische notatie. Elk ritme is een opgave die klassikaal of in groepjes geoefend wordt. Laat de maat hoorbaar worden, door bijvoorbeeld een trommel of een regelmatig stuiterende bal op elke eerste tel van de maat de laten klinken.

Lees verder

3 - Ritme van blad 3/4

Ritme van blad 3-4 maat

Lees verder

4 - Ritme van blad 4/4 (1)

Ritme van blad 4-4 maat -1

Lees verder

5 - Ritme van blad 4/4 (2)

Ritme van blad 4-4 maat - 2

Lees verder
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.