Ritmecanon 4

Ritmecanon 4

Deze ritmecanon is van het ingewikkelder soort: er komen syncopen in voor, een opmaat, onverwachte rusten. Oefen de canon eerst grondig eenstemmig, oefen ook het herhalen na het afsluiten van de derde regel, de opmaat komt snel! 

Oefening: de leerlingen krijgen de opdracht om één regel te klappen naar keuze, de leerkracht telt af en de drie regels klinken tegelijkertijd. De leerlingen die de eerste regel gekozen hebben starten vanwege de opmaat uiteraard eerder dan de anderen. 

Variatie 1: doe de bovenstaande oefening in een grotere ruimte waarin rondgelopen kan worden. Herhaal de oefening enkele keren waarbij de leerlingen steeds de door hen gekozen regel herhalen. Rond lopend zoeken ze de leerlingen die dezelfde regel hebben gekozen, en zo groeperen zich de drie ritmes in drie groepen.

Variatie 2: voer de canon meerstemmig uit, en laat iemand (bijvoorbeeld met een bekken of met een visueel teken) aangeven wanneer de klank 'ondergronds' gaat, dat wil zeggen onhoorbaar doorgaat. Bij het volgende teken wordt alles weer hoorbaar. Zijn de groepen niet uit elkaar gelopen, is de canon ondergronds netjes in de pas blijven lopen?

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.