Ritmecanon 5

Ritmecanon 5

Deze eenvoudige ritmecanon in 3/4 maat is een prettige voor het beginnende canonwerk, en geschikt voor klas 4 (groep 6). Op de rustmomenten kan er aanvankelijk gestampt worden, deze stampen kunnen later weer weggelaten worden als de rusten innerlijk gevoeld worden.

Er zijn twee canoninzetten aangegeven, er kunnen nog een derde en een vierde inzet toegevoegd worden, op maat 5 en 7. 

Oefening 1: de leerlingen klappen gezamenlijk de canon eenstemmig, de leerkracht zet op een zelfgekozen moment de tweede canoninzet in, en vraagt na afloop of de leerlingen hebben gehoord op welk moment dat geweest is. Natuurlijk kan ook een van de kinderen hiervoor gevraagd worden. Zo moeten de klappende leerlingen naast het klappen van hun eigen partij ook luisteren naar de later inzettende leerling, zonder in de war te raken.

Oefening 2: in tweetallen tegenover elkaar, de leerlingen hebben elk twee stokjes in hun handen (zie ook de oefeningen met stokjes), het stokje in hun linkerhand houden ze statisch voor zich, met het rechter stokje tikken ze het ritme op het statische stokje van hun partner. Daarna wordt het in canon gedaan, de beide partners starten de canon na elkaar. Zo voelen de leerlingen dat er op hun linkerstokje iets anders getikt wordt dan zij zelf met hun rechterstokje tikken, zo zijn ze als het ware met zichzelf in canon.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.