Ritmepartituur 3

In deze eenvoudige ritmepartituur komen slechts halve noten, kwartnoten en achtste noten voor. Houd in de gaten dat er geen versnelling optreedt in de maten 4 en 8, vanwege de unisono en de achtstenbeweging. 

Ritmepartituur 3

De drie verschillende notenwaarden kunnen als drie verschillende klanken gedaan worden, bijvoorbeeld een stamp voor de halve noot, klappen voor de kwartnoten, tikken op de bovenbenen voor de achtsten. Er kunnen tevens drie verschillende instrumenten meespelen, bijvoorbeeld trommel, woodblock en claves. Zo kan de canon worden uitgevoerd door twee groepjes van drie leerlingen, waarbij elke leerling een eigen klank heeft. 

Variatie 1: een leuke variatie is het wanneer de leerlingen per maat een switch moeten maken van de ene naar de andere partij, dus maat 1 van de 1e partij, maat 2 van de 2e partij, et cetera. Als de partituur tweestemmig wordt gedaan steken de beide partijen dus na elke maat over. Maat 5 en 6 worden dan interessant...

De ritmes kunnen goed met stokjes gedaan worden, zie ook de categorie Oefeningen met stokjes daarvoor. Op de momenten van de kwartrusten kan er met de stokjes op de bovenbenen getikt worden. 

Variatie 2: een uitdagende variatie in tweetallen: speler 1 tikt met zijn stokjes het ritme van partij 1 op de stokjes van speler 2, die in de lucht gehouden worden. Tegelijk zingt deze speler 2 op pam-pam-pam het ritme van partij 2. Hij zingt dan een andere partij dan hij voelt tikken op zijn stokjes. Weet hij dat vol te houden? Na afloop draaien de rollen van speler 1 en 2 om: speler 1 zingt nu zijn eigen partij en speler 2 tikt partij 2 op de stokjes van speler 1.

Terug
X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.