Beschrijving ritmestokjes en drumplankjes

De ritmestokjes zijn gemaakt van vuren rondhout diameter 10 mm, zijn zo'n 30 cm lang, en hebben afgeronde uiteinden. De leerlingen kunnen de stokjes zagen, sachuren, versieren en persoonlijk maken, denk aan kleuren, een handvat schilderen, met een houtbrander de naam erop.

Naast de stokjes kunnen ook drumplankjes gemaakt worden. Kies een plaatmateriaal (pdf of spaanplaat of verlijmd vurenhout), laat plankjes zagen van 20x30 cm, de kinderen kunnen de kanten schuren, hun naam erop zetten, eventueel een kleur geven.

De drumplankjesplankjes kunnen aan beide kanten beplakt worden met materialen, zodat er bij het tikken verschillende klanken klinken: karton, rubber, leer, kurk, piepschuim, et cetera. Wanneer je beide kanten met twee materialen beplakt, dan hebben de drumplankjes vier verschillende klankmogelijkheden. Experimenteer (met de kinderen) welke klanken mogelijk en wenselijk zijn. Dit past goed in de zesde klas rond de periode natuurkunde.

Maak aan beide zijden op de vier hoeken van de plankjes dopjes, zodat de plankjes niet plat op tafel liggen, maar er onder het plankje een klankruimte ontstaat. 

Terug

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.