Componeer een kinderlied - VSL-praktijkdag door Wilko Brouwers

Laten we eens een lied maken voor kinderen van 6 tot 8 jaar. We beginnen met de tekst. Ik geef je twee woorden, jij geeft er een rijmend antwoord op. Daar komt ie:

Een, twee, we gaan naar zee,
Drie vier, veel plezier,
Vijf, zes, een brief in een fles,
Zeven, acht, lang op gewacht.
 
Je hebt nu geprobeerd om met je antwoorden binnen één thema (beeld) te blijven. Kun je ook eens proberen om dat níet te doen?
 
Een, twee, we gaan naar zee
Drie, vier, de deur op een kier,
Vijf, zes, badmintonles,
Zeven, acht, een zware vracht.
 
Welke van de twee beviel jou het best? En welke denk je dat kinderen als hun favoriet zouden kiezen? Laten we die laatste liedtekst even vasthouden.
Nu geef ik je twee tonen, do en re. Kun je met die twee tonen eens een liedje improviseren?
Is er, al improviserend, één vast melodisch en ritmisch patroon ontstaan? Of heb je bij elk van de vier zinnetjes iets anders gedaan? Als je één vast patroon had, kun je dan eens ergens een variatie inbouwen?
Als je steeds iets anders deed, kun je dan eens ergens een herhaling inbouwen?

 

Wil je weten hoe deze les verdergaat? Wil je leren hoe je een goed kinderlied kunt maken, voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën?

Heb je al kinderliederen gemaakt en wil je die eens aan anderen laten horen en door anderen laten toetsen? Kom dan naar de VSL-praktijkdag COMPONEER EEN KINDERLIED, die Vrijeschoolliederen.nl organiseert op zaterdag 28 maart 2020.

  • Praktijkdag COMPONEER EEN KINDERLIED door Wilko Brouwers
  • Datum: zaterdag 28 maart 2020
  • Tijden: van 10.00 uur - 16.00 uur, inclusief lunch
  • Plaats: Zeister Vrije School, Burg. van Tuylllaan 35, Zeist
  • Kosten: € 60,- inclusief koffie, thee en lunch
  • Opgeven: vóór 15 maart 2020 via het contactformulier van Vrijeschoolliederen.nl, maximaal 12 deelnemers.

Zie ook de website van Wilko Brouwers www.koorimprovisatie.nl en zijn liederen en pianobewerkingen op Vrijeschoolliederen.nl, verzameld op deze pagina.

Vrijeschoolliederen.nl organiseert praktijkdagen voor leerkrachten en andere belangstellenden rond muzikale thema's en liedrepertoire.