Componeer een kinderlied - VSL-inspiratiedag door Wilko Brouwers

Laten we eens een lied maken voor kinderen van 6 tot 8 jaar. We beginnen met de tekst. Ik geef je twee woorden, jij geeft er een rijmend antwoord op. Daar komt ie:

Een, twee, we gaan naar zee,
Drie vier, veel plezier,
Vijf, zes, een brief in een fles,
Zeven, acht, lang op gewacht.

Je hebt nu geprobeerd om met je antwoorden binnen één thema (beeld) te blijven. Kun je ook eens proberen om dat níet te doen?

Een, twee, we gaan naar zee
Drie, vier, de deur op een kier,
Vijf, zes, badmintonles,
Zeven, acht, een zware vracht.
 
Welke van de twee beviel jou het best? En welke denk je dat kinderen als hun favoriet zouden kiezen? Laten we die laatste liedtekst even vasthouden.
Nu geef ik je twee tonen, do en re. Kun je met die twee tonen eens een liedje improviseren?
Is er, al improviserend, één vast melodisch en ritmisch patroon ontstaan? Of heb je bij elk van de vier zinnetjes iets anders gedaan? Als je één vast patroon had, kun je dan eens ergens een variatie inbouwen?
Als je steeds iets anders deed, kun je dan eens ergens een herhaling inbouwen?
 
Wil je weten hoe deze les verdergaat? Wil je leren hoe je een goed kinderlied kunt maken, voor kinderen van verschillende leeftijden?

Heb je al eens kinderliederen gemaakt en wil je feedback op wat je gecomponeerd hebt? Kom dan naar de VSL-inspiratiedag COMPONEER EEN KINDERLIED, die Vrijeschoolliederen.nl organiseert op zaterdag 21 januari 2023. Neem enkele van je liederen mee!
  • Inspiratiedag COMPONEER EEN KINDERLIED door Wilko Brouwers
  • Datum: zaterdag 21 januari 2023
  • Tijd: van 10.00 uur - 16.00 uur
  • Plaats: Zeister Vrije School, Burg. van Tuylllaan 35, Zeist
  • Kosten: € 60,- inclusief koffie, thee en soep
  • Opgeven: vóór 15 januari 2023 via het contactformulier van Vrijeschoolliederen.nl, er is plaats voor maximaal 12 deelnemers, daarna wordt er een wachtlijst aangehouden. Of geef je op via Eventbrite.

Zie ook de website van Wilko Brouwers www.wilkobrouwers.nl. En luister eens naar zijn prachtige lied Zwaluw op de website.

Vrijeschoolliederen.nl organiseert inspiratiedagen voor leerkrachten en andere belangstellenden rond muzikale thema's en liedrepertoire.

Afbeelding Wilko Brouwers

 

 

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.