Liederen en bewegingsspelen voor kleuters - inspiratiedag 13 mei 2023

Liederen of versjes doen met kleuters zónder er bewegingen bij te maken, dat bestaat niet in de kleuterklas van de vrijeschool. Alle kleuterleerkrachten hebben dan ook een heel repertoire aan bewegingsspelen, handgebarenspelen, kringspelen, et cetera. Maar soms lijkt het weleens alsof bij een bepaald lied een vast bewegingsspel hoort, een volksdans een vaststaand patroon heeft, een versje een 'verplicht' vingerspelletje.

Niets is minder waar, als je kijkt naar de honderden voorbeelden die Nicole Schifferstein en Inge Neven laten zien op hun populaire Instagram- en YouTubekanaal. Zij nodigen iedereen die met kleuters werkt juist uit om het eens anders te doen, en bieden allerlei invalshoeken om zelf zinvolle gebaren te bedenken. Afgestemd op de groep kleuters in jouw klas of beter passend bij jouw stijl van werken. 

Tijdens de inspiratiedag Liederen en bewegingsspelen voor kleuters gaan Inge en Nicole met je onderzoeken hoe het anders kan. Hoe kan je bestaande en nieuwe liedjes op een eigen manier uitwerken, hoe betrek je het ritme van versjes of de stemming van een gedichtje bij een mooi nieuw gebarenspel? Hoe kan je met bewegend materiaal (banken, kussens) in je lokaal de mogelijkheden van het werken met kinderen vergroten?

Ontwerp zonder titel

Nicole en Inge zullen veel voorbeelden geven, nieuwe blikrichtingen aanreiken waarmee je zelf je bewegingsspelen kunt ontwerpen, en met elkaar oefenen wat werkt voor kleuters. Invloeden vanuit de euritmie en de yoga kunnen daarbij een plekje krijgen, net als het gebruik van klankhoutjes en andere kleine muziekinstrumenten. Met elkaar gaan we oefenen met nieuw materiaal, en aan het eind van de dag ga je met een rugzak vol ideeën en inspiratie naar huis.

 

Inge en Nicole zijn beiden kleuterleerkracht op de Zeister Vrije School. Hun missie is om opvoeders te laten zien hoe ze kleuters via muziek en beweging toegang tot de wereld kunnen geven. Zij doen dit via hun stichting Vrijekleuterklas.nl, met een website (in aanbouw), een Instagram- en een YouTubekanaal waarin zij laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zo bouwen zij aan een overzichtelijke en inspirerende schatkist waarin alles te vinden is dat te maken heeft met de Vrijeschool-kleuterklas. 

 

Praktische gegevens:

Voor: iedereen die met jonge kinderen werkt en nieuwe ideeën voor liederen en bewegingsspelen wil opdoen
Wanneer
: zaterdag 13 mei 2023
Tijd: van 10.00 - 16.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur
Locatie: Zeister Vrije School, Joubertlaan 3 in Zeist
Kosten: € 75,- inclusief koffie en thee
Opgave: de inspiratiedag is helaas uitverkocht. Je kunt een mail sturen naar info@vrijschoolliederen.nl met het verzoek om je naam op een wachtlijst te plaatsen. Een volgende inspiratiedag rond dit thema staat volgend jaar gepland. We zullen je tijdig informeren.

 

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.