Liederen om te delen

dsc_0898-300x249Vrijeschoolliederen.nl bevat het verzamelde liedrepertoire dat op vrijescholen gebruikt wordt. Bedoeld voor iedereen die met kinderen en volwassenen zingt en op zoek is naar mooie, leuke, nieuwe of bekende liederen. Om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.

In het Nederlandse onderwijs is het zingen met kinderen vrijwel geheel verdwenen. De pedagogische betekenis ervan wordt niet meer erkend, vaak zijn leerkrachten het zingen en de didactiek niet meer machtig en zo groeien veel kinderen op zonder ooit te zingen. De zangcultuur voor kinderen is al decennia in een neerwaartse spiraal, terwijl zingen zo bij kinderen hoort.

Op vrijescholen maakt het zingen nog wel deel uit van het curriculum en de dagelijkse lespraktijk. De muzieklessen en het zingen leveren een belangrijke bijdrage aan het onderwijs aan hoofd, hart en handen. Het vormt kinderen in brede zin, en draagt bij aan hun sociale, emotionele en culturele ontwikkeling.

De vrijeschoolbeweging heeft een rijk erfgoed aan liederen opgebouwd. Een deel van deze liederen is typisch vrijeschools (zoals de jaarfeestenliederen), maar voor het overgrote deel zijn het gewoon leuke, vlotte, mooie, goed zingbare, en voor kinderen en jongeren aansprekende liederen, die hun bestaansrecht ruimschoots bewezen hebben. Folksongs, canons, internationale liederen, kampliederen, kerst- en sinterklaasliedjes, in alle genres is een breed repertoire opgebouwd.

Veel van deze liederen staan echter niet in de gangbare liedbundels, zijn niet meer verkrijgbaar en zwerven rond als kopieën. Vondsten en succesnummers worden weinig gedeeld met collega’s en zo blijft veel interessant liedmateriaal onbekend en ongebruikt. Daarnaast kampen mensen die regelmatig zingen met kinderen en volwassenen met twee herkenbare problemen:

  • Hoe breng ik ordening aan in die enorme hoeveelheid los liedmateriaal die ik verzameld heb in mijn mappen, zodat ik steeds snel kan vinden wat ik zoek?
  • Waar vind ik interessante nieuwe liederen en hoe maak ik mij die eigen?

Het doel van deze website is het verzamelen, toegankelijk maken en delen van die schat aan liederen die op vrijescholen worden gebruikt. Daartoe zijn al deze liederen als nieuw digitaal notenschrift in een database ingevoerd, en is er een overzichtelijke website omheen gebouwd. Hier kan je op een eenvoudige manier naar liederen zoeken, grasduinen en nieuwe liederen ontdekken, bladmuziek inzien, liederen beluisteren, downloaden en afdrukken. Zo zijn ze voor iedereen binnen handbereik, binnen en buiten de vrijeschoolbeweging. Een gratis platform, waarin je snel en gemakkelijk vindt wat je zoekt.

dsc_0750-256x300De liederen zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, en ook in het liederenoverzicht staan ze per categorie gerangschikt. Deze leeftijdscategorieën dienen echter niet te strikt, maar naar eigen inzicht gehanteerd te worden.

De verzameling liederen is nooit compleet, maandelijks komen er nieuwe liederen bij. Wij hopen dat bezoekers hun eigen favoriete liederen naar de redactie opsturen om op de website op te laten nemen, zodat ook anderen er plezier van kunnen hebben. Zo kan door bijdragen van velen een platform ontstaan dat voor een grote groep gebruikers een handreiking en een bron van inspiratie kan zijn. En zo een impuls geeft aan het zingen met kinderen en bijdraagt aan het versterken van de zangcultuur op scholen.

dsc_0898-300x249

Deze website is tot stand gekomen dankzij de hulp van vele vrijwilligers en donaties van derden. Op de pagina Met dank aan.... worden de fondsen, organisaties en scholen vermeld die de financiële basis voor dit initiatief hebben gelegd. 

Vrijeschoolliederen.nl is een muziekbibliotheek met liederen om te delen. Op een moderne manier, en voor iedereen. Muziek is pas muziek als het tot klinken komt. Deze website wil daarbij behulpzaam zijn.

Namens de redactie,

Matthijs Overmars

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.