Nieuw in 2020

Vrijeschoolliederen.nl wil door het gratis aanbieden van liedrepertoire het zingen op scholen en in (kinder)koren stimuleren. Nu meer en meer liedbundels van de markt verdwijnen, is een rijk en kwalitatief hoogstaand online aanbod voor het muziekonderwijs van steeds groter belang geworden. Met dat doel voor ogen bouwen wij aan deze website, en proberen met nieuw liedmateriaal en nieuwe functies een nog handiger en mooier platform te creëren.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aanpassingen en uitbreidingen in 2020.

Liedbundelarchief

In het voorjaar zijn de eerste liedbundels verschenen in ons nieuwe digitale liedbundelarchief. We willen uitverkochte, maar waardevolle en eigenlijk onmisbare liedbundels een nieuw digitaal leven geven door ze integraal op de website plaatsen. De eerste vijf bundels staan er inmiddels op, en er liggen plannen voor nog eens vijf bundels. Zo zullen de komende jaren vele bundels kinderliederen van de vergetelheid gered worden, en hun liederen beschikbaar blijven voor het muziekonderwijs. De lay-out van de originele bundels en de liedvolgorde hebben we niet overgenomen, maar wel de de belangrijkste content: de liederen. Met dank aan de Iona Stichting en de Triodos Foundation, die voor dit project subsidies hebben verschaft.

Verzamelbundels

Sinds in november 2019 de functie Bundelweergave beschikbaar is, zijn er door gebruikers al ruim 1600 eigen liedbundels gemaakt (stand december 2020). Zij hebben ontdekt hoe handig het is om een verzameling liederen te bundelen en zo een eigen liederenbibliotheek te maken. Daarnaast biedt Vrijeschoolliederen.nl een aantal verzamelbundels aan, waarin wij alvast liederen rond een thema of een componist gebundeld hebben. In 2021 worden de verzamelbundels flink uitgebreid, waarbij er dan ook op klassenthema's liederen gebundeld worden (bijv. Oude Testament, dierkunde of fabels). Ook gaan we een aantal didactische bundels samenstellen, voornamelijk voor het fluitonderwijs. 

Screenshot verzamelbundels

Speelstukken

Een verzameling van 114 speelstukken voor schoolorkest en jeugdensemble is nu op de website te vinden: instrumentale muziek voor 2 tot 6 instrumenten, van elementair tot gevorderd niveau. De speelstukken worden aangeboden als partituur plus losse partijen, en met mp3's van zowel tutti (alle partijen samen) als van de partijen afzonderlijk. Dit is voor het instuderen van de partijen een grote hulp. Jeugdorkesten en allerhande ensembles (natuurlijk ook van volwassenen) vinden hier een schat aan repertoire. Er is gekozen voor het maken van partijen die niet voor specifieke instrumenten bedoeld zijn. Rekening houdend met de omvang van de partijen (en de beschikbare instrumenten in het orkest) moeten dirigenten dus hun eigen instrumentatie maken. Ook zijn er vrijwel geen dynamische en andere muzieksymbolen gebruikt, zodat de dirigent daar een eigen interpretatie aan kan geven. Vrijeschoolliederen.nl biedt de mogelijkheid om partijen te transponeren, bijvoorbeeld voor klarinet, gitaar of trompet. 

Screenshot Badinerie - speelstuk

Opnames

Toen in het voorjaar van 2020 ineens veel musici door de lockdown zonder werk zaten, ontstond het idee om een aantal zangeressen te vragen om opnames te maken van liederen voor de jongere kinderen. Dit was al een oude wens, omdat blijkt dat voor veel leerkrachten bladmuziek in combinatie met een piano-mp3 onvoldoende hulp biedt bij het aanleren van nieuwe liedjes. Een voorgezongen opname is dan veel effectiever en fijner! En zo startte een mega-project om van alle liederen van 4-6 jaar en 7-8 jaar opnames te maken. En daarbij: veel liederen hebben een hoog bereik, dat uitstekend is voor de kinderen, maar voor leerkrachten wel eens problemen oplevert. Bij de hogere liederen hebben we twee opname-versies gemaakt: een opname op de genoteerde toonhoogte, en een lagere versie. Annemiek van der Ven, Licia van Wijngaarden, Hanne van de Vrie, Lea Zantinge en Isa Berix hebben inmiddels meer dan 1600 liederen opgenomen. Vanaf december is het mogelijk om tijdens het beluisteren van opnames te zien wie de opname zingt.

En er staan nog meer opnames aan te komen, ook de liederen voor 9-10 jaar willen we opnemen, en misschien zelfs wel de canons...... Een en ander is afhankelijk van het budget dat we hebben.

Screenshot opname hoog en laag

Muzikale oefeningen

Wat kan je tijdens een muziekles of een koorles méér doen dan liederen zingen? Hoe verbeter je de zangkwaliteit van kinderen, of werk je specifieker aan hun muzikale ontwikkeling? In de zomer van 2020 zijn ruim 200 muzikale oefeningen verzameld, die in de komende maanden op de nieuwe pagina Muzikale oefeningen gaan verschijnen. Denk aan ademhalingsoefeningen, inzingers, energizers, ritmecanons, oefeningen met stokjes, articulatie-oefeningen. Het zijn oefeningen met een speels karakter, die zich allemaal in de praktijk hebben bewezen: de kinderen doen ze enorm graag! Zo kan er op een speelse manier geoefend worden op allerlei muzikale gebieden, en komt er een heel andere energie in je muziekles. Bij veel oefeningen zijn ook variaties opgenomen, en waarschijnlijk bieden die inspiratie om het nóg weer anders te doen. Ook is er een groot aantal oefeningen voor de fluitles opgenomen: toonladders, luisteroefeningen, etc.

400 nieuwe liederen

Ze lagen al een tijdje te wachten, maar in het voorjaar zijn ruim 400 nieuwe liederen op de website geplaatst. Het zijn vooral liederen voor jongere kinderen, rond jaarfeesten, seizoenen en andere thema's. 

Liedteksten

We zijn blij dat we dit project hebben kunnen afronden: de liedteksten van alle liederen zijn in onze database ingevoerd, zodat nu ook op losse woorden en zinnen uit liederen gezocht kan worden. Daartoe is er een keuzevakje op de pagina Uitgebreid zoeken toegevoegd. Zoek je een liedje over een eekhoorn, dan vind je vanaf nu alle liedjes waarin het woord eekhoorn voorkomt.

Screenshot keuzevakje zoeken in liedteksten

Sinterklaasliedjes

In het maatschappelijke debat over de rol van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest, hebben wij ervoor gekozen om overal waar in ons Sinterklaasrepertoire het woord Zwarte Piet voorkomt, dit te vervangen door een alternatief. Dikwijls is dit een context-afhankelijke keuze, zodat het bijvoorbeeld pakjespiet werd in een liedje over cadeautjes, of schoorsteenpiet waar Piet over het dak loopt. Er zijn echter meer alternatieven bij elk lied aangegeven, zodat zelf gekozen kan worden welke vervanging gewenst is.

Nieuwe homepage

Vanwege de vele nieuwe functies die de afgelopen jaren op de website zijn toegevoegd, is een beter overzicht van de gebruiksmogelijkheden op de homepage noodzakelijk geworden. In oktober is een project gestart voor het ontwerpen en bouwen van een nieuwe voorkant van de site, die het navigeren op de site makkelijker moet maken. Sommige functies zijn nu nog wat verstopt, en dat is jammer voor de gebruikers. Zo wordt de toegankelijkheid van Vrijeschoolliederen.nl een stuk verbeterd. Nog even geduld, we hopen in januari 2021 de nieuwe homepage te kunnen laten zien.....

Fluitliederen

Het aantal liederen dat fluitversies heeft is gegroeid naar ruim 1650. We zijn alle liederen langsgelopen, en hebben gekeken of de omvang van het lied geschikt was om het te kunnen spelen op fluit. Al deze liederen hebben aparte tabbladen gekregen met fluitpartijen, versies voor de C-fluit (blokfluit en Choroifluit) en de D-fluit (bamboefluit). Voor 3- en 4-toonsliedjes zijn veel C-versies omgezet naar hogere liggingen, omdat die op de Choroifluit makkelijk te spelen zijn, en dus geschikter zijn voor het elementaire fluitonderwijs. Ook hebben we een aantal verzamelbundels gemaakt met fluitrepertoire. Zo is er een enorm liedrepertoire ontstaan om in de klas te fluiten. De fluitliederen zijn te vinden door het vakje aan te vinken op de pagina Uitgebreid zoeken. Tegelijk kan er gefilterd worden op bijvoorbeeld jaarfeest of leeftijd. Zo is er altijd wel geschikt fluitrepertoire te vinden voor je klas.

Screenshot fluitliederen zoeken

Mobiele weergave

We hebben gespeeld met de gedachte om een Vrijeschoolliederen-app te laten bouwen, maar daarvan zijn de enorme kosten (al gauw € 25.000) eigenijk alleen terug te verdienen in een commercieel verdienmodel. In plaats daarvan hebben we op veel pagina's aanpassingen gedaan ten behoeve van de mobiele gebruikers. Daardoor is de gebruiksvriendelijkheid flink toegenomen. We hebben ervoor gekozen om een horizontale weergave de basis te laten zijn, zodat dan ook de bladmuziek leesbaar is. Omdat er vele verschillende formaten zijn van schermen, blijft het lastig om de content op alle schermen optimaal te tonen. Met de nieuwe aanpassingen hebben we een financieel verantwoorde en tegelijk sterk verbeterde mobiele weergave van de website gerealiseerd.

Screenshot horizontale mobiel

Checken en muteren

Ook dit jaar is er weer een groot aantal liederen verbeterd qua lay-out, ondertitels, vertalingen, verwijzingen, inconsequentheden. Dit meerjarige project is in de afrondende fase, zodat er een constante kwaliteit is ontstaan van het liederenaanbod.

Matthijs Overmars en Jolente Regeling

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.