Nieuw in 2021

Verzamelbundels

Een grote uitbreiding van de website is de nieuwe pagina Verzamelbundels. Gebruikers kunnen nu liederen vinden die verzameld zijn rondom een klas, een jaarfeest of een thema. Ze zijn gebundeld en daardoor eenvoudig door te bladeren. Het zijn voorselecties van liederen die door de redactie zijn gemaakt, als hulp bij de keuze van liederen. Voor de klassen zijn bundels gemaakt met liedsuggesties per twee maanden, zodat er bijvoorbeeld voor september/oktober een dertigtal liederen geselecteerd is als suggesties, liederen die hun waarde en succes in de praktijk hebben bewezen. Ook is er een aantal fluitbundels gemaakt, zodat er voor de fluitlessen methodisch materiaal kan worden gevonden. Daarnaast zijn er een achttal bundels De 25 favorieten van..., waarvoor we acht muziekleerkrachten hebben gevraagd hun favoriete liederen te bundelen. Voor de jaarfeestenbundels hebben we de meest favoriete liederen verzameld en gebundeld. We hopen dat met deze 122 verzamelbundels (met ruim 3000 liederen) de gebruikers nog eenvoudiger mooi en passend liedmateriaal kunnen vinden om in hun klas te gebruiken.

Screenshot Verzamelbundels

Canonopnames

In de lockdownperiode is er met vijf zangers gewerkt aan het opnemen van 200 canons, om te kunnen plaatsen bij de verzamelbundels Canons. Deze opnames waren technisch een uitdaging, omdat de verschillende stemmen door de zangers na elkaar thuis werden ingezongen op afzonderlijke sporen. Daarna zijn de opnames afgemixt en bij de canons geplaatst. Met deze nieuwe canonopnames kunnen gebruikers nu een goede indruk krijgen van hoe de canon in volle glorie klinkt. Daarnaast zijn de opnames een goede hulp bij het thuis aanleren van de canon. Bij alle opnames die op de website geplaatst zijn, zijn nu bij het afspelen de uitvoerenden zichtbaar. Een brede waaier aan zangers wordt hiermee zichtbaar, en daarmee wordt aan hen eer betoond.

Muzikale oefeningen

Deze nieuwe pagina komt tegemoet aan de vraag om ideeën voor de muziekles en het schoolkoor: wat kan je nog meer doen met de leerlingen naast het zingen en fluiten van liederen? De ruim 220 oefeningen die verzameld zijn laten zien dat er nog heel veel meer mogelijk is: oefeningen voor de warming-up, zoals ademhalingsoefeningen, oefeningen voor articulatie en resonans, ritme-oefeningen, allerhande fluittoonladders en luisteroefeningen, concentratie-oefeningen. Alle beschreven oefeningen zijn in de praktijk uitgevoerd en hebben daar hun waarde laten zien; de leerlingen doen ze graag! Van veel oefeningen is een voorbeeldfilmpje gemaakt, want zien is doen! Het is mogelijk om oefeningen als favorieten te liken, te voorzien van een rood hartje, zodat ze later weer makkelijk terug te vinden zijn. Zo kan er een eigen repertoire aan favoriete muzikale oefeningen ontstaan. Alle oefeningen hebben een speels en uitdagend karakter, en hebben naast hun muzikale waarde ook de potentie om veel plezier te genereren.

Screenshot Muzikale oefeningen

Nieuwe homepage

De wens om de homepage te vernieuwen en overzichtelijker te maken leefde al enkele jaren. Door de vele nieuwe functies en pagina's op de website was het nieuw vormgeven van de homepage een noodzakelijke stap, die het voor gebruikers mogelijk maakt nog intuïtiever te kunnen navigeren. Uitdaging daarbij was om de overzichtelijkheid te behouden. Er is gekozen voor een rustiger afbeelding, die passend is bij het logo van Vrijeschoolliederen.nl: de muziek die zich via de website kan verspreiden. Onder de afbeelding zijn tegels met icons geplaatst waarmee in één oogopslag zichtbaar is wat je allemaal op de website kunt doen. Via de tegels kom je in de juiste afdeling terecht. De menustructuur is door de vele nieuwe pagina's en functies herzien, en ook de Top 5 liedtips zijn opnieuw vormgegeven. Het is bij deze liedtips nu ook mogelijk om het lied direct te beluisteren. Behalve voor desktop is de nieuwe homepage ook op tablet en mobiele telefoon in een prettige vormgeving ontworpen. De Engelse en de Duitse website hebben met hun nieuwe logo's ook een nieuw ontwerp gekregen. Met de nieuwe look van Vrijeschoolliederen.nl is de website in een modern nieuw jasje gestoken, en kan het weer jaren vooruit.

Screenshot Top 5 liedtips

Nieuw materiaal en verbeteren bestaand materiaal

De hoeveelheid liedmateriaal is in 2021 gestaag gegroeid. Er zijn ruim 150 liederen bijgekomen, 22 speelstukken gemaakt en geplaatst, zo'n 80 nieuwe fluitliederen klaargemaakt. Op de achtergrond zijn daarnaast honderden bestaande liederen gecheckt op lay-out, en vervangen door nieuwe versies. 

YouTube-icon

In alle titellijsten staan achter de titels icons, zodat gelijk zichtbaar is voor welke leeftijd het lied passend is, en of er een pianobegeleiding, fluitversies, lesideeën, of een opname bij is, of dat het lied een instrumentaal speelstuk is. Nieuw is het YouTube-icon bij liederen waarbij een YouTube-link geplaatst is, waarmee er een uitvoering van het betreffende lied op YouTube te beluisteren is. Er is een samenwerking aangegaan met Nicolinge Waldorf, een initiatief van twee kleuterleidsters in Zeist, die een grote hoeveelheid kleuterliedjes met gebaren op een eigen kanaal op YouTube hebben gezet. Het zijn inspirerende filmpjes die nu dus ook via Vrijeschoolliederen.nl te zien zijn.

Screenshot titellijst met icons

Waldorfschoolsongs.com = Vrijeschoolliederen.nl

De buitenlandse gebruikers hebben al gemerkt dat tegelijk met de introductie van de nieuwe homepage de oude naam Waldorfschoolsongs.com is vervangen door Vrijeschoolliederen.nl. Er zijn nu drie websites die functioneren onder dezelfde naam. Via taalvlaggen kan er gekozen worden voor Duits-, Engels- of Nederlandstalige tekstpagina's. Aanleiding voor deze wijziging was dat de merknaam Waldorf internationaal niet vrij is. Door te kiezen voor Vrijeschoolliederen.nl is ook duidelijker dat de Nederlandse site de hoofdwebsite is, en dat de Duitse en Engelse sites daarvan afgeleiden zijn. Zij hebben een beperkter aantal liederen, functies en mogelijkheden. De drie sites zijn gebouwd binnen één Content Management System (CMS) zodat wijzigingen, aanvullingen en vertalingen door de redactie eenvoudig binnen hetzelfde systeem zijn door te voeren. 

Screenshot homepage Engels

Kleinere verbeteringen

Tegelijk met de grote aanpassingen is er een aantal kleinere verbeteringen doorgevoerd, waar gebruikers om vroegen. Zo is er nu op de pagina Instellingen van een account de mogelijkheid om het account eenvoudig te verwijderen. Alle accountinformatie wordt daarbij permanent gewist. Er zijn bij de accountopties icons geplaatst, zodat duidelijker zichtbaar is wat de mogelijkheden zijn. Ook was er behoefte aan een pagina nieuwe aanwinsten, waarop liederen die in de afgelopen zes maanden zijn geplaatst te vinden zijn. Ook is de mogelijkheid gemaakt om liederen herhalend af te spelen, zodat er niet steeds op de playknop hoeft te worden geklikt: het lied blijft in de loop zichzelf afspelen, en dat is bij het leren ervan een handige optie.

Matthijs Overmars en Jolente Regeling

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.