Liederen en bewegingsspelen voor kleuters

Banner Inspiratiedagen Liederen en bewegingsspelen algemeen - witte rand

Liederen of versjes doen met kleuters zónder er bewegingen bij te maken, dat bestaat niet in de kleuterklas van de vrijeschool. Alle kleuterleerkrachten hebben dan ook een heel repertoire aan bewegingsspelen, handgebarenspelen, kringspelen, et cetera. Maar soms lijkt het weleens alsof bij een bepaald lied een vast bewegingsspel hoort, een volksdans een vaststaand patroon heeft, een versje een 'verplicht' vingerspelletje.

Niets is minder waar, als je kijkt naar de honderden voorbeelden die Nicole Schifferstein en Inge Neven laten zien op hun populaire Instagram- en YouTubekanaal. Zij nodigen iedereen die met kleuters werkt juist uit om het eens anders te doen, en bieden allerlei invalshoeken om zelf zinvolle gebaren te bedenken. Afgestemd op de groep kleuters in jouw klas of beter passend bij jouw stijl van werken. 

Tijdens de inspiratiedagen Liederen en bewegingsspelen voor kleuters gaan Inge en Nicole met je onderzoeken hoe het anders kan. Hoe kan je bestaande en nieuwe liedjes op een eigen manier uitwerken, hoe betrek je het ritme van versjes of de stemming van een gedichtje bij een mooi nieuw gebarenspel? Hoe kan je met bewegend materiaal (banken, kussens) in je lokaal de mogelijkheden van het werken met kinderen vergroten?

De inspiratiedagen belichten elke keer weer nieuwe aspecten, met werkvormen en liedjes die passen bij het seizoen. Daardoor kan je eenmalig naar een dag komen zonder bepaalde voorkennis te missen, of juist naar meerdere dagen komen om je kennis en vaardigheden uit te breiden en te verdiepen.

Ontwerp zonder titel

 

Nicole en Inge zullen veel voorbeelden geven, nieuwe blikrichtingen aanreiken waarmee je zelf je bewegingsspelen kunt ontwerpen, en met elkaar oefenen wat werkt voor kleuters. Invloeden vanuit de euritmie en de yoga kunnen daarbij een plekje krijgen, net als het gebruik van klankhoutjes en andere kleine muziekinstrumenten. Met elkaar gaan we oefenen met nieuw materiaal, en aan het eind van de dag ga je met een rugzak vol ideeën en inspiratie naar huis.

Inge en Nicole zijn beiden kleuterleerkracht op de Zeister Vrije School. Hun missie is om opvoeders te laten zien hoe ze kleuters via muziek en beweging toegang tot de wereld kunnen geven. Via hun sociale media-kanalen bouwen zij aan een overzichtelijke en inspirerende schatkist waarin alles te vinden is dat te maken heeft met de Vrijeschool-kleuterklas. 

 

Praktische informatie:

Voor: iedereen die met jonge kinderen werkt en nieuwe ideeën voor liederen en bewegingsspelen wil opdoen.
Wanneer: een nieuwe datum wordt later bekend gemaakt.
Locatie: Zeister Vrije School, Joubertlaan 1, Zeist.
Kosten: € 75,- inclusief koffie en thee.
Opgave: je kunt je opgeven via de knop hieronder. Je krijgt dan via Fairtix een online ticket voor de dag, dat is tevens je bewijs van inschrijving.
Er is plek voor 25 deelnemers. Mocht de dag uitverkocht zijn, dan kan je je via werkplaats@vrijeschoolliederen.nl opgeven om op de wachtlijst geplaatst te worden.

Knop Aanmelden (Zodra er een datum bekend is kan er worden aangemeld)

Vrijeschoolliederen.nl organiseert inspiratiedagen voor leerkrachten en andere belangstellenden rond muzikale thema's en liedrepertoire.

 

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.