Inspiratiedagen Zingen met kinderen - in de klas of in een kinderkoor

Banner Inspiratiedagen Zingen met kinderen algemeen - witte randDe werkplaats Vrijeschoolliederen organiseert inspiratiedagen rond het thema Zingen met kinderen. Kinderen zingen graag en makkelijk, en het is allerlei opzichten goed en gezond voor ze. De kinderen willen wel, maar wanneer wij als volwassenen leiding willen geven aan dat zingen dan voelen we ons nog wel eens onzeker, onmachtig en onbekwaam. 
Terwijl het zoveel voldoening en plezier geeft om met kinderen te zingen! Te zien hoeveel enthousiasme er ontstaat, te horen hoe ze er helemaal in opgaan, te ervaren dat er iets moois ontstaat in de groep en er gezamenlijkheid ontstaat.

Wij vinden het hoog tijd dat op allerlei plekken, op school en daarbuiten, kinderen weer gaan zingen, en willen mensen die daarbij de leiding nemen ondersteunen om dit met zelfvertrouwen te gaan durven en doen. Met kennis, vaardigheden, repertoire en didactiek. Zodat klassen weer voluit gaan zingen, dat er in de buitenschoolse opvang, in buurthuizen, bij de padvinderij, de kerk, bij zomerkampen, en bij koren weer zingende kinderen te horen zijn, dat de grote en kleine feesten door het jaar weer zingend gevierd worden.

Logo DWU groot - witte rand

De werkplaats Vrijeschoolliederen organiseert vanaf het najaar van 2023 in samenwerking met de Dirigentenwerkplaats Utrecht jaarlijks verschillende inspiratiedagen rond dit thema. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. De inspiratiedagen belichten elke keer weer nieuwe aspecten. Daardoor kan je eenmalig naar een dag komen zonder bepaalde voorkennis te missen, of juist naar meerdere dagen komen om je kennis en vaardigheden uit te breiden en te verdiepen.

De volgende onderwerpen komen tijdens de inspiratiedagen aan de orde:

  • Hoe introduceer ik zingen bij kinderen op een natuurlijke en aansprekende manier?
  • Zelfvertrouwen in het gebruik van de eigen stem
  • Verschillende manieren om liederen aan te leren
  • Variaties in het uitvoeren van liederen
  • Muzikale oefeningen, energizers en spelletjes
  • Muzikaal leidinggeven, dirigeren
  • Keuze van liedrepertoire
  • Stemvorming bij kinderen
  • Organisatie en opbouw van de les / de koorrepetitie
  • Hoe start ik een kinderkoor?

De dagen wordt geleid door Marcel van Os en Matthijs Overmars.

Portretfoto Marcel van OsMarcel is sinds 1994 muziekdocent aan de Vrijeschool Pabo en leidt studenten op om zingend musicerend met kinderen in de basisschool te werken. Daarvoor was hij leerkracht muziek in het primair en voortgezet onderwijs.

Portretfoto MatthijsMatthijs geeft al 35 jaar muziekles aan kinderen op diverse basisscholen, is dirigent van enkele schoolkoren, was docent aan de Dirigentenwerkplaats Utrecht en is grondlegger van de website Vrijeschoolliederen.nl.

Doordat de dag door twee docenten gegeven wordt, kan er regelmatig in afzonderlijke groepen gewerkt worden, zodat er toegespitst kan worden op niveau en op werkgebied (binnen- en buitenschools). In de middag zal er een kinderkoor zijn voor een practicum, zodat de deelnemers hun inzichten en vaardigheden direct in de praktijk kunnen oefenen.

De dag is voornamelijk praktisch van aard: er wordt gezamenlijk geoefend, gewerkt aan eigen vaardigheden, nieuw repertoire geleerd. Ook is er ruimte voor uitwisseling van ervaringen, zodat je ook kunt leren van andere deelnemers. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een rugzak vol inzichten, zelfvertrouwen, repertoire, handreikingen, ideeën en motivatie om met kinderen te zingen.

Praktische gegevens:

Voor wie: iedereen die zich (verder) wil bekwamen in het zingen met kinderen.
Wanneer: zaterdag 20 januari 2024 (uitverkocht) en zaterdag 25 mei 2024, (uitverkocht) van 10.00 – 15.30 uur.
Locatie
: Zeister Vrije School, Burg. Van Tuylllaan 35 in Zeist.
Kosten: € 75,-.
Opgave: je kunt je opgeven via de knop hieronder. Je krijgt dan via Fairtix een online ticket voor de dag, dat is tevens je bewijs van inschrijving.
Er is plek voor 25 deelnemers. Mocht de dag uitverkocht zijn, dan kan je je via werkplaats@vrijeschoolliederen.nl opgeven om op de wachtlijst geplaatst te worden.

Knop Aanmelden

Vrijeschoolliederen.nl organiseert inspiratiedagen voor leerkrachten en andere belangstellenden rond muzikale thema's en liedrepertoire.

X

Gebruik je mobiel in horizontale positie voor een optimale weergave.